Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

TO ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΟ «ΘΑΥΜΑ» - ΜΙΑ ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ…

Το καθεστώς της φοροασυλίας και της φοροδιαφυγής έχουν ισχύ(γρανιτένιου) νόμου για τους εφοπλιστές. Στην Ελλάδα που οι νόμοι αλλάζουν σαν τα πουκάμισα, υπάρχει ένας και μοναδικός νόμος που εδώ και σαράντα χρόνια αποτελεί το «ιερό ευαγγέλιο» όλων των «γαλαζοπράσινων» κυβερνήσεων.
            Πρόκειται για το νόμο 27/1975 «Περί φορολογίας πλοίων κ.λ.π.» που στα 30 άρθρα του περιλαμβάνει κοντά στις 60 φοροαπαλλαγές(!) για τους εφοπλιστές. Κάθε άρθρο και δύο φοροαπαλλαγές, δηλαδή !.
            Σύμφωνα με το νόμο, οι εφοπλιστές, απλώς,...δεν πληρώνουν φόρο.
Για την ακρίβεια πληρώνουν ένα συμβολικό «παράβολο» βάσει της χωρητικότητας του πλοίου τους. Αν για παράδειγμα ένας εφοπλιστής διαθέτει πλοίο 20.000 κόρων, ηλικίας έως 4 χρόνων, τότε ο «φόρος» που θα πληρώσει είναι της τάξης των 5.300 δολαρίων! Δηλαδή είτε 1 εκατομμύριο κέρδη έχει από αυτό το πλοίο, είτε 1 δις .ευρώ κέρδη έχει, αυτός 5.300 δολάρια θα πληρώσει!
            Αλλά και αυτό ελέγχεται. Γιατί με άλλες διατάξεις (άρθρα 7,8,9 κλπ.) ακόμα και το παραπάνω συμβολικό ποσό, υπό κάποιες πολύ...συχνές προϋποθέσεις ,είτε μειώνεται...στο μισό είτε εξαλείφεται πλήρως!
            Άλλωστε, ο νόμος (άρθρο 2)είναι σαφής:
 «Ο κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου επιβαλλόμενος φόρος(σ.σ. τα 5.300 δολάρια δηλαδή) εξαντλεί πάσαν υποχρέωσιν του πλοιοκτήτου, ως και του μετόχου η εταίρου ημεδαπής η αλλοδαπής εταιρείας οιουδήποτε τύπου εκ φόρου εισοδήματος, κάθ’ όσον αφορά εις τα κέρδη, τα οποία προκύπτουν εκ της εκμεταλλεύσεως πλοίων»!
            Και δεν είναι μόνο ότι οι εφοπλιστές απαλλάσσονται από κάθε μορφή εισοδήματος. Απαλλάσσονται από κάθε μορφή φόρου, γενικώς!
            Απαλλάσσονται από φόρο τα κέρδη από τη πώληση ενός πλοίου.
            Απαλλάσσονται  οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις.
            Απαλλάσσονται από φόρο τα κέρδη των ναυτιλιακών τους επιχειρήσεων.
            Απαλλάσσονται από φόρο ακόμα και τα παράβολα για τα έγγραφα με τα οποία διανέμουν τα κέρδη τους(!).
            Απαλλάσσονται μέχρι και από φόρο κληρονομιάς(!),αφού, σύμφωνα με το άρθρο 29,οι εφοπλιστές έχουν επιτύχει την «απαλλαγήν εκ του φόρου κληρονομιών επί πλοίων, μετοχών ή μεριδίων ημεδαπών ή αλλοδαπών εταιρειών πλοιοκτητριών πλοίων, καλύπτουσαι εφεξής άπαντα τα άνω των 1.500 κόρων ολικής χωρητικότητας πλοία»!

            Συμπέρασμα: Αν στην Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κληρονομήσεις από τον αγρότη πατέρα σου κανένα χέρσο μποστάνι ή κανένα διαμέρισμα 50τ.μ. θα πληρώσεις φόρο. Αν είσαι κανακάρης ή θυγατέρα κάποιου «Σεβάχ» και κληρονομήσεις...στόλο, δεν πληρώνεις τίποτα!!!



            Όλα τα παραπάνω φυσικά είναι εξαφανισμένα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των μεγαλοεργολάβων της παραπληροφόρησης. Διαθέτουν άπλετο χρόνο για την συκοφάντηση κάθε απεργιακού αγώνα. Διαθέτουν άπλετο χρόνο στον Πρωθυπουργό για να καλεί τα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν τα χρέη που άλλοι δημιούργησαν και στον αντιπρόεδρό του ,για να ισχυρίζεται ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε»...
            Το κείμενο αυτό είναι αφιερωμένο εξαιρετικά  σε όλους εκείνους που από άγνοια ή συνειδητή επιλογή παίζουν το παιχνίδι της «αγίας οικογένειας» των εφοπλιστών με τον τρόπο που χειρίζονται ή αντιλαμβάνονται τα ζητήματα. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Δήμαρχος Πάρου.
Αν ο Δήμαρχος δεν γνώριζε όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά, πριν να εκδώσει το δελτίο για την απεργία των ναυτεργατών, όφειλε να ενημερωθεί για να είναι δίκαιος και αντικειμενικός.
Αν πάλι ήταν ενήμερος, και παρόλα αυτά το εξέδωσε, τότε ξεκάθαρα η θέση του εξυπηρετεί τα συμφέροντα αυτών που για χρόνια λυμαίνονται τον τόπο και που τα θέλουν όλα δικά τους, εδώ και τώρα. Που θέλουν τους ναυτεργάτες να δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας και με μεροκάματα Κίνας χωρίς τα στοιχειώδη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.  
Η απόδειξη των λεγομένων μας είναι ο τρόπος που αξιοποιήθηκε το δελτίο του Δημάρχου από την εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» της Σύρου, η οποία εκτελώντας προφανώς «διατεταγμένη υπηρεσία», πέρασε με πρωτοσέλιδο της σε μια άνευ προηγουμένου συκοφαντική επίθεση κατά των ναυτεργατών. Δελτία σαν του Χρ. Βλαχογιάννη επίσης, αξιοποιήθηκαν από τη «σοσιαλιστική» κυβέρνηση, που αντί να «στριμώξει» τους εφοπλιστές ανέστειλε συνταγματικά δικαιώματα στο όνομα των συμφερόντων τους.
            Και επειδή ο Δήμαρχος  «εκ του νόμου» είναι ταγμένος να υπερασπίζεται τα τοπικά συμφέροντα, θα πρέπει να μας πει πότε έβγαλε δελτία τύπου όταν οι ακτοπλοϊκές εταιρίες βάζουν δρομολόγια κατά πως τις συμφέρει και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες του νησιού, πότε διαμαρτυρήθηκε ως όφειλε για τις απανωτές αυξήσεις των ναύλων επιβατών και οχημάτων, τι μέτρα πήρε για τη προστασία του τόπου από τις ταχύτητες των πλοίων που εισέρχονται στο κόλπο και πάει λέγοντας…
Όχι τίποτα άλλο,  «για τη Πάρο μας και το μέλλον των παιδιών μας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου