Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΖΗΤΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Καθυστερούν πολεοδομικές και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις
Την εξέταση της δυνατότητας παρέκκλισης από τους ισχύοντες πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς όρους «όπου αυτό είναι εφικτό», ζητά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με επιστολή της από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα. Η ΡΑΕ ζητά την εξέταση κατά προτεραιότητα των σχετικών αιτήσεων που έχει καταθέσει η ΔΕΗ, προκειμένου να εκδοθούν εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις για την κατασκευή του έργου και επισημαίνει ότι τυχόν επανασχεδιασμός του σε μεγάλη κλίμακα θέτει σε κίνδυνο την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση των νησιών, καθώς οι τοπικοί σταθμοί παραγωγής έχουν οριακή επάρκεια για τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με την επιστολή, η ΔΕΗ βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την προκήρυξη του έργου και περιμένει μόνο τις αδειοδοτήσεις. Η ίδια η ΔΕΗ ζήτησε τη συνδρομή της ΡΑΕ, εκφράζοντας τη δυσκολία της να προχωρήσει στην προκήρυξη, μη έχοντας εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες.
Η διασύνδεση αφορά τα νησιά Σύρο, Μύκονο, Μήλο, Πάρο, Ιο, Σίκινο, Φολέγανδρο και τα Κουφονήσια. Τα αιολικά έργα που σχεδιάζουν και αναπτύσσουν οι ιδιώτες στα νησιά, μπορεί να λύνουν τα τοπικά προβλήματα ηλεκτροδότησης και να μειώνουν το κόστος (καθώς χρησιμοποιούνται πετρελαϊκοί σταθμοί), αλλά βασικός σκοπός είναι η επίτευξη μεγάλης παραγωγής για πώληση στο ηπειρωτικό σύστημα και ακόμη πιο πέρα. Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων, παρεμβάσεις σε εκτάσεις, οριοθετήσεις αιγιαλού και κοινόχρηστων παραλιών, δρόμων κ.ά.
Είναι σίγουρο ότι σύντομα θα έχουμε νεότερα και για το νησί μας, που θα δικαιώνουν τη θέση μας ότι πίσω από τα «πράσινα» επιχειρήματα για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βρίσκεται η νέα «φάμπρικα της κονόμας» για το μεγάλο κεφάλαιο που στο όνομα του περιβάλλοντος θα καταστρέφει το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου